Smak vår egen

Gruveost

Langt inne i Koboltgruvene lagres en prisbelønnet Gruveost med en særpreget og fyldig smak. En ost som eneste av sitt slag i Norge. Sånt blir det priser av.

Da Gruveosten kom til Koboltgruvene

På Blaafarveværket er vi opptatt av kortreist mat laget av rene råvarer og ingredienser. Det var derfor naturlig for oss å samarbeide med Eiker Gårdsysteri. Historien startet tilbake i 2007 da Gruveosten for første gang ble fraktet inn i Koboltgruvene. Her ble osten lagret i en spesialinnredet gruvegang 200 meter inn i fjellet, 50 meter under jorda. Gruvens spesielle klima og luftfuktighet gjør at osten stortrives hos oss.

Gruveosten blir til

I dag går Gruveosten gjennom en lang prosess før den er klar for salg. Osten blir produsert av melk fra glade kuer hos Eiker Gårdsysteri. Her ligger osten til formodning før den blir fraktet til Koboltgruvene. Godt plassert i tunnelen ligger den til ettermodning i minimum seks måneder – dette gir osten sin særegne smak og høye kvalitet.

Gruveosten ligger likevel lengre enn seks måneder i Koboltgruvene. Det er nemlig slik at osten blir bedre på smak jo lengre den lagres. Når osten ligger til modning får den nøye stell og pleie hver tredje uke – her er det ingen som ligger på latsiden.

Drar du på gruvetur inn i Koboltgruvene kan du oppleve osten på nært hold i ostetunnelen. Vi tilpasser også turer for grupper hvor du kan få en smaksrik opplevelse av Gruveosten mens du er på gruvetur.

Smaken som gir vann i munn

Det er ikke hver dag du spiser ost modnet i Koboltgruvene. Osten er av Mutchli–typen med gener fra Sveits, halvfast med en kremet tekstur og en deilig, fyldig smak.

Eiker Gårdsysteri er opptatt av god dyrevelferd og rene, lokale råvarer. Kuene på gården går fritt omkring og velger selv når de vil melke eller spise. Ost produsert fra glade kuer i kombinasjon med modning i Koboltgruvene gir osten sin særpregede og gode smak.

Gruveosten er en allsidig ost som passer til forrett og salater så vel som smørbrød og desserter.

Gruveosten – en ost i verdensklasse

Merket for Spesialitet Unik Smak. Logo.

Merket Spesialitet – Unik Smak fra Matmerk.

Under Matstreif i 2014 mottok gruveosten Spesialmerket – Unik Smak fra Matmerk. Et spesialitets–merke tildelt norskprodusert mat og drikke laget av lokale råvarer og stolte fagfolk.

To år senere, i 2016, fikk Gruveosten bronsjemedalje under verdens største ostekonkurranse, World Cheese Awards. Med sin gode smak er Gruveosten en ost i verdensklasse.

 

Eiker Holtefjell – Enda en prisvinner

Eiker Holtefjell er enda en prisbelønnet ost produsert av Eiker Gårdsysteri. Osten er premiert flere ganger under Landsutstillinga for Gardsost med både gull– og sølvmedalje.

Holtefjell ligger også til lagring i våre gruver. Den lange modningsprosessen gir også denne osten en aromatisk og deilig smak.

Servér Holtefjell til tapas, i salater, som snacks eller til annen matlaging. Den deilige smaken gjør at osten passer til det meste, en sikker vinner. Det er kanskje derfor osten er elsket av flere stjernerestauranter.

Her kjøper du ostene

Ønsker du en bit av de smaksfulle ostene? Gruveosten selges eksklusivt på Blaafarveværket. Vår Gruveost og Eiker Holtefjell får du kjøpt hel eller i stykker på Gruvekroa ved Koboltgruvene, Turistinformasjonen på Blaafarveværket og Thranestua ved det vakre fossefallet på Haugfosstråkka.