Kittelsenmuseet – stengt 2020

Med utsikt over hele Modum, Tyrifjorden og Ringerike ligger Kittelsen-museet majestetisk plassert på Skuterudhøyden (350 m.o.h.) på Koboltgruvene. Her kan du oppleve en av Norges største samlinger av eventyrkunstnerens originaler.

Sommer 2020 og covid-19

Koboltgruvene og alle aktiviteter her vil dessverre holdes stengt sommer. Grunnet covid-19 blir vår sesong annerledes enn planlagt og vi kan ikke holde åpent alle våre avdelinger. Dette går dessverre utover våre tilbud på Koboltgruvene i år. Vi håper å kunne ønske dere velkommen til Koboltgruvene med guidede turer i gruvene, Kittelsenmuseet, Gruvekroa og gruvemuseene igjen i 2021. Den planlagte separatutstillingen på Kittelsenmuseet med Danny Larsen er derfor også dessverre avlyst. Benytt gjerne anledningen til å besøke Blaafarveværket, Haugfoss og Nyfossum i sommer. Videre kan du lese litt om hva du kan oppleve på Kittelsenmuseet i en normalsesong. 

Theodor Kittelsen (1857-1914) er en kunstner de fleste har et forhold til. Tusser og troll, tegninger og treutskjæringer, malerier og snurrepiperier. Kittelsen var en multikunstner, noe du får se i det store spekteret som vises her på Kittelsenmuseet.

Er du glad i eventyr, nisser og troll eller kanskje du vil la deg skremme litt av Nøkken, Pesta og Svartedauen. Da er Kittelsen-museet verdt et besøk. Her er det også en liten butikk med et stort utvalg av bøker om Kittelsen og Blaafarveværkets spesialproduserte Kittelsensuvenirer.

Historien om Kittelsenmuseet på Koboltgruvene startet i 1987 da Kittelsens gjenlevende barn, Nanna og Helge Theodor spurte Blaafarveværket om vi kunne tenke oss å bygge et permanent museum for Kittelsens kunst. Til gjengjeld skulle de donere en rekke gjenstander som var i familiens eie. Dette skjedde samtidig med at Blaafarveværket arbeidet med å gjenreise og gjøre tilgjengelig de tekniske minnene på Koboltgruvene. Et bolighus for gruvearbeiderne, beliggende på Skuterudhøyden, ble reist som et nasjonalt Kittelsen-museum.

21. mai 1993 ble museet høytidelig åpnet av Kong Harald V. Da kunne man betrakte treskjæringsarbeider som bokskapet, arbeidsbordet, sjakkspillet, papirkurven, to kubbestoler og en rekke friser. Dette var gjenstander Kittelsen viste på utstillinger i sin levetid, men som også fungerte som familiens interiør. I tillegg bestod gaven av personlige gjenstander fra kunstneren, deriblant malesaker.

Senere har vi bygget opp samlingen med en rekke malerier og tegninger gjennom årlige innkjøp til museet. Her kan man se hovedverk som Nøkken på hvit hest, 1909, Nyttårsny, 1905, Husmand, 1913, Bergtrold, 1905. Humoristen Kittelsen kommer frem i verker som Nisser og dverge bygger i berget, 1907, og Å hutte tu! 1903. Flere verker som eies av Sparebankstiftelsen DNB er også deponert til museet og kan sees her.

 

Andre ting du kan se og oppleve på Koboltgruvene