Kunstutstilling 2021

Sommereventyr

I sommer har vi gleden av å være Nasjonalmuseets forlengede arm og vise 60 nasjonale skatter fra samlingen.

Utstillingen «Sommereventyr» følger 1800-tallets norske kunstnere på deres reiser i Norge og utlandet. Utstillingen er fordelt på seks ulike tema: små perler, livet og kunsten, bohemene, naturpoesi, øde natur og kystkultur. Maleriene viser alt fra studier av skyer mens de passerer over himmelen og sollys idet det skinner gjennom treets blader, til stor dramatikk med stormer langs den norske kysten.

Maleriene fra perioden som er utstilt har satt dype spor i norsk kulturhistorie. Kunstnerne bidro gjennom sine framstillinger av norske landskap og folkeliv til å forme oppfatningen av landets identitet og kulturelle betydning.

Noen av høydepunktene du kan se på Blaafarveværket i sommer:

Theodor Kittelsens «Langt, langt borte så han noe lyse og glitre», Harriet Backers Barnedåp i Tanum kirke, Kitty Kiellands og Harald Sohlbergs sommernetter, Adolph Tidemands Haugianerne, Erik Werenskiolds En bondebegravelse, Edvard Munchs portrett av Hans Jæger.

Kunst har alltid vært en integrert del av Blaafarveværket. Haugfossen og landskapet rundt har inspirert flere kunstnere. Stedet har kjente koblinger til Frits Thaulow og Theodor Kittelsen. Den norske sommerstemningen og de lyse nettene som kunstnerne var så opptatt av, har man tett på seg på Blaafarveværket.

Denne utstillingen markerer også Blaafarveværkets direktør Tone Sinding Steinsviks 80-årsdag. Steinsvik opprettet museet sammen med sin mann Kjell Steinsvik i 1968. Utstillingen vil reflektere deres og Blaafarveværkets engasjement for å løfte 1800-tallets kunst ut til publikum gjennom nærmere 45 år.

Andre ting du kan se og oppleve på Blaafarveværket