Kunstutstilling

Nøkken i dypet

Velkommen ned i dypet – til Nøkkens hjem. Nøkken er lumsk. Han jager etter menneskeliv. I dypet av et tjern bor han ensom, og stundom hender det at nøkken skaper seg om til en hvit hest for å lokke oss opp på ryggen sin – så setter han lukt på vannet.

Theodor Kittelsens «Nøkken» vil være i fokus når Kittelsen-museet på Blaafarveværkets Koboltgruver feirer 25 år i 2018. Museets inngang blir bygget om, og publikum inviteres til å gå ned i kjelleretasjen, ned i dypet, for å oppleve den skumle og ondskapsfulle Nøkken avbildet i flere varianter. De uhyggelige fortellingene om nøkken hadde hensikt til både forhindre drukningsulykker og forklare ulykker som hadde inntruffet.

Nøkken i varianten «vasstroll» tegnet og malte Kittelsen allerede i 1881, mens han i 1882 malte samme skikkelse som «fossegrim». Nøkken som så vidt skimtes over vannflaten laget han første gang i 1887 for bruk i sitt egenillustrerte diktverk «Troldskab» og senere i nye versjoner. Snart var Nøkken fremstilt som fiskende, skrikende, forvandlet til hest eller bare som en antydning i et ellers stille landskap. Nøkken hos Kittelsen kan forstås av oss alle og har gitt form til det ukjente.

Historien om Kittelsen-museet begynte i 1987 da Nanna og Helge Theodor Kittelsen kontaktet Blaafarveværket i håp om å få bygget et permanent museum for deres far. Til gjengjeld skulle de donere en rekke gjenstander som hadde blitt værende i familiens eie, som originale treutskjærte kubbestoler, skapet, skrivebordet, papirkurven og friser.

Kong Harald V sto for den offisielle åpningen av Kittelsenmuseet på Koboltgruvene seks år senere, den 21. mai 1993. Siden etableringen av museet har Blaafarveværket fortsatt å utvikle samlingen med oljemalerier, akvareller og tegninger. I dag huser museet flere hoved/mesterverk av Kittelsens kunst som Bergtrold, Når aspen blør, Trollene på vei til Soria Moria Slot og Dompap.

Andre ting du kan se og oppleve på Koboltgruvene