Kunstutstilling 2020

Mathilde Dietrichson

Bli kjent med Mathilde Dietrichson (1837–1921), den første norske kvinnen som fikk en akademisk kunstutdanning. Utstillingen "Love stories" er en fortelling om hennes kjærlighet for livet, kunsten og familien.

Dietrichson var en moderne kvinne som reiste Europa og Midtøsten rundt og kombinerte kunstneryrket med rollen som mor og hustru. Med dette brøt hun fullstendig med det som vanlig for kvinnelige kunstnere i hennes samtid.

Det er første gang siden hennes minneutstilling i 1922 at hennes mangfoldige og spennende kunstnerskap samles i en større utstilling. Utstillingen vil vise perler av gullalderkunst, alt fra sjangermaleri og bylandskaper til portretter.

«Utstillingsteknisk er «Love stories» uten lyte, med luftig montering, velvalgte veggfarger, solid katalog og gode veggtekster. Sammenstillingen skaper interessante dialoger mellom bildene og utstillingen er en faglig vekker og en visuell nytelse.»
– Øivind Storm Bjerke, Klassekampen

«Mathilde Dietrichsons pendel svinger mellom det vakre gåtefulle og det urovekkende. Ansiktene avspeiler sjelen, i det store og hele – hun avdekker menneskekunnskap på høyt nivå. […] Og kommer en ikke så langt som til Modum, kan en som vanlig søke ly i en særdeles velredigert og godt skrevet katalog.»
– Olav Egil Aune, Vårt Land

«Sommerens utstilling på Blaafarveværket viser hvorfor maleren Mathilde Dietrichson fortjener å bli gjenoppdaget – på nytt og på nytt.»
– Anmelder i Morgenbladet, Espen Hauglid

«Mindre enn to år etter at hun døde ble hun vist sammen med andre «ukjente» kunstnere som Peder Balke og Lars Hertervig. Nå er tiden kommet for at hun skal oppdages på nytt.»
– Lars Elton, Kunstavisen

«…Hun var en mester som portrettmaler…»
«…Hun var en utmerket historieforteller…»
«… Billedflaten er utnyttet fullt ut, den er fylt av detaljer, og lyset er mesterlig turnert. Som prikken over i’en sprenger en rød blomst seg plass foran kuppelen på parafinlampen.»
– Lars Elton, Kunstavisen

 

 

Etterlysning

Til utstillingen er vi på utkikk etter flere malerier som vi ikke vet hvor befinner seg i dag. Siden vi startet skattejakten etter malerier for ett år siden har vi kommet over i overkant av 200 kunstverk vi ikke visste hvor befant seg eller visste om i det hele tatt. Skattejakten fortsetter og vi tar veldig gjerne i mot tips og opplysninger som forhåpentligvis fører til at vi kommer i dialog med eiere. Finner vi maleriene vi søker etter omrokerer vi utstillingen for å få presentert de. Her følger en liste over malerier vi er på utkikk etter:

Mer om Mathilde Dietrichson i Norsk Biografisk Leksikon.

Finn all praktisk informasjon rundt et besøk hos oss her.

Andre ting du kan se og oppleve på Blaafarveværket