Koboltgruvene – stengt 2020

Koboltgruvene strekker seg over et område på tre kilometer i Skuterudåsen. Det var her koboltmalmen ble funnet i 1772, og dannet grunnlaget for Blaafarveværket. Det unike kulturlandskapet er formet av gruvearbeiderne som tok ut millioner av tonn med stein fra fjellet for hånd. Området er tilrettelagt og godt tilgjengelig.

Sommer 2020 og Covid-19
Koboltgruvene og alle aktiviteter her vil dessverre holdes stengt
denne sommeren. Grunnet covid-19 blir vår sesong annerledes enn planlagt og vi kan ikke holde åpent alle våre avdelinger. Dette går dessverre utover våre tilbud på Koboltgruvene i år. Vi håper å kunne ønske dere velkommen til Koboltgruvene med guidede turer i gruvene, Kittelsenmuseet, Gruvekroa og gruvemuseene igjen i 2021. Benytt gjerne anledningen til å besøke Blaafarveværket, Haugfoss og Nyfossum i sommer. 

Selv om vi holder stengt på Koboltgruvene i sommer er dere selvfølgelig hjertelig velkomne til å benytte dette vakre og unike området til turgåing og rekreasjon. Det er blant annet flere tilrettelagte kulturstier her. Les gjerne videre om hva man kan oppleve i et normalt år på Koboltgruvene. 

En åtte kilometers kjøretur på den gamle Malmveien fra Blaafarveværket er starten på dette eventyret oppe på åsen. Koboltgruvene som på midten av 1800-tallet var Norges største arbeidsplass med over 1200 ansatte og over 1800 fastboende er et fantastisk område som åpenbarer seg når du kommer opp.

Det er mye å oppleve på Koboltgruvene og vi anbefaler å sette av en dag. Ta utgangspunkt i Gruvekroa på Gruvetråkka. Her får du all informasjon du trenger, du kan kjøpe billetter til guidede turer i Koboltgruvene og vi serverer hjemmelaget mat som kan nytes både ute og inne.

Gruveturer
Vi har tre forskjellige guidede turer i Koboltgruvene og det går turer flere ganger hver dag. Ta en titt her på sidene og snakk med betjeningen så finner du den turen som passer for dere.

Gruvemuseer
Gruvetråkka er tunet som er omringet av en rekke bygninger. Scheidehuset, Bergmesterstuen og Marketenteriet er rekonstruert i sin opprinnelige form og omgjort til museer. Her får du innblikk i arbeidsmetoder og arbeidsredskaper fra gruvedriften med smakebiter fra vårt rikholdige arkivmateriale som er tilgjengelig for publikum. Her presenteres også noen av de sentrale personene i Koboltgruvenes historie som blant annet Bergmester Karl Friedrich Böbert (1804-1869) som også har sin egen bauta på Gruvetråkka. På gruvetråkka ligger også Barnas Verksted og Barnas Hus. Her kan man prøve seg på snekkering, natursti og andre ting for barna.

Turområder
Koboltgruvene er et fantastisk turområde og vi har tilrettelagt to kulturstier her. Nordgruvene Rundt og Sydgruvene Rundt viser deg rundt de enorme dagbruddene, felshauger, utsiktspunkter og panoramautsikt mot Tyrifjorden og Vikersundbakken. Les mer om kulturstiene her på blaa.no. Det er også to andre merkede stier i området.

Turisthytte
DNT har merket en 11 km lang sti helt fra Haugfoss og opp til den ubetjente turisthytten Koboltkoia som ligger idyllisk til på Nordgruvene. Det er også en interessant kultursti til de gamle boplassene i området.

Kittelsenmuseet
Kittelsenmuseet ligger også på Koboltgruvene. Dette var tidligere bolig for gruvearbeiderne, og skaper i dag en flott ramme rundt utstillingen for vår nasjonalkunstner Theodor Kittelsen, som skildrer dette landskapet og den norske natur på sin helt spesielle måte. Les mer om Kittelsenmuseet her. På Skuterudhøyden rett bak museet står det en turistkikkert der du har panoramautsikt utover Modum, Tyrifjorden og Ringerike.

Visste du at Koboltgruvene har vært å se på norske kinoer hele tre ganger de siste årene. «Blåfjell 2» var først ut. Senere kom «Gåten Ragnarok» og i 2016 var Koboltgruvene location for noen scener i filmen «Supervention 2».

Andre ting du kan se og oppleve på Koboltgruvene