Bli med på en spektakulær

Gruvesafari

Vil du helt inn til hjertet av Koboltgruvene er Gruvesafari noe for deg. Dette er vår mest spektakulære tur der du forserer stoller, sjakter og enorme fjellhaller på veien. Er du klar for en underjordisk safari?

En åtte kilometers kjøretur på den gamle Malmveien fra Blaafarveværket er starten på dette eventyret oppe på åsen. Malmveien ble bygget i 1836 for å frakte malm fra Koboltgruvene ned til Blaafarveværket og var i begynnelsen en av landets mest trafikkerte veier. Veien går i dag i nøyaktig samme trasé som da den ble bygget og underveis kan du se «trollet» i Overnskreia og vakkert kulturlandskap.

Turen starter på Gruvetråkka. En rundtur inne i Koboltgruvene er spennende der man får oppleve både «svevende» glassgulv og underjordisk hengebro, men det blir ekstra spennende i det du går ned den første stigen på gruvesafarien. Du får deg en aha-opplevelse når du kommer ned til de store fjellhallene der koboltmalmen lå og ble tatt ut for hånd av gruvearbeiderne her på 1800-tallet. Det er imponerende å tenke på at kun 0,02 % av all uttatt masse inneholdt kobolt!

Turen går ca. 1 km inn i fjellet, har en høydeforskjell på 100 meter og tar ca. 3 timer. Den stemningsfulle lyssetting og tilrettelegging hele veien gjør at du på trygt vis kommer deg hele veien fra Clara Stoll der du går inn, ned til den 800 meter lange Ludvig Eugen Stoll der du ser dagslyset igjen. Gjennom et unikt nettverk av gruveganger passerer man vakre fjellformasjoner, dype sjakter og avsatser med eventyrlig utsikt. Alt dette inne i fjellet!

Vi anbefaler alle som skal på guidede gruveturer hos oss å kle seg godt og ha gode sko. Temperaturen i Koboltgruvene er ca. 6 grader hele året. Alle som går tur får hjelm til utlån. På denne turen må man klatre i stiger og gå noen bratte trapper. Turen har derfor 10 års aldersgrense og krever vanlig god fysikk.

Reservasjon:

Vi anbefaler å reservere plass på forhånd. Send en e-post til gruvetur@blaa.no eller ring tlf: 90795122 i tidsrommet kl. 10-17 hver dag med antall og ønsket tidspunkt. SMS kan også sendes. Reservasjonen er i orden når du har mottatt svar.

Rabatt for ungdom:
Er du mellom 13 og 21 år? Klikk her og last ned Bizzy-appen! Den gir deg rabatt på billetter hos oss og andre kulturarrangementer i Viken.

Smittevernhensyn

Grunnet covid-19 vil det i 2021 være maks 20 personer på hver guidede tur. Det vil heller ikke være utlån av fleecekapper som tidligere så vi oppfordrer til å ha med varme klær selv da temperaturen inne i gruvene er ca. 6 grader. Hjelmene vil kun benyttes av én person per dag og vaskes/desinfiseres før bruk.

Sulten?

Hvorfor ikke spise en god lunsj eller middag i Gruvekroa før eller etter turen? Der serverer vi både varme og kalde retter og ikke minst våre berømte vafler.

Andre ting du kan se og oppleve på Koboltgruvene