Kunstutstilling

Gjenfortellinger

Opplev en verden av blomster og planter i arbeidene til Inger Johanne Rasmussen, en av Norges ledende tekstilkunstnere. Hennes monumentale og fargesterke tekstiler pryder tømmerlåvens rustikke vegger sommeren 2018.

Inger Johanne Rasmussens (f. 1958) er kjent for sine nyskapende tekstilarbeider. Billedteppene kan beskrives som maleriske, for her finner vi flere nyanser av farger, som i en akvarell. Prosessen bak et tekstilarbeid begynner med at hun tegner motivet, farger tovet ullstoff og klipper det i biter. Bitene brukes videre som utgangspunkt for applikasjoner. Lag på lag limes og syes bitene sammen for hånd og danner et mønster, alt fra plantemønstre til geometriske former. Motivene formidler både personlige minner og vår kulturarv. Her finner vi igjen mønstre fra folketradisjonen og tekstilhistorien, forvandlet og gjenfortalt av kunstneren.

Tekstilkunsten har en tradisjon for å glede og gi oss varme og farge i dagliglivet. En publikummer har tidligere uttalte seg at når hun dør ønsker hun å flytte inn i Inger Johanne Rasmussens motivverdener. Kunstnerens motiver berører våre sanser og vi kan kjenne oss hjemme i det vakre og sårbare. I tømmerlåven ved Blaafarveværkets gamle direktørbolig Nyfossum vil Rasmussen vise nye og tidligere arbeider.

Rasmussen er utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole 1978–82 og 1992–94, og Konstfackskolan i Stockholm 1982–83. Hun har hatt en rekke større separatutstillinger i inn- og utland, blant annet ved Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm (2015), Telemarksgalleriet (2015), Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal (2013), Spiral Garden Gallery i Tokyo (2012), Drammens Museum (2008) og Sørlandets Kunstmuseum (2006). I tillegg har hun utgitt flere fagbøker om vev. Hennes arbeider er innkjøpt av de fleste store museer i Norge som Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Sørlandets kunstmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE – Kunstmuseene i Bergen, Norsk Kulturråd og Oslo Kommune, samt en rekke private samlere og ambassader i utlandet.

Andre ting du kan se og oppleve på Blaafarveværket