Kunstutstilling

Gjenfortellinger

Opplev en verden av blomster, mønster og mysterier i arbeidene til Inger Johanne Rasmussen, en av Norges ledende tekstilkunstnere. Hennes monumentale og fargesterke tekstiler pryder tømmerlåvens rustikke vegger i sommer.

Inger Johanne Rasmussen (f. 1958) er kjent for sine nyskapende tekstilarbeider. Billedteppene kan beskrives som maleriske, for her finnes former, figurer og nyanser av farger som i en akvarell. Prosessen bak et tekstilbilde begynner med at hun tegner motivet, farger tovet ullstoff, klipper forskjelligfargede stoffbiter som føyes sammen til et stort puslespill . Tilslutt sys alle bitene mot hverandre for hånd. Teknikken har hun utviklet selv og kalt tekstilintarsia. Motivene er varierte, alt fra plantemønstre til geometriske former. Bildene formidler både personlige minner og tanker bearbeidet gjennom vår kulturarv. Her finner vi igjen mønstre fra folketradisjonen, forvandlet og gjenfortalt av kunstneren.

Tekstiler har tradisjon for å glede og gi oss varme og farge i dagliglivet. Denne egenart forsterkes, lekes med, møter sin motsats og speilvendes i Rasmussens bilder. En publikummer har tidligere uttalte at når han dør håper han at St Peter sier; Velkommen, her skal du få bo i et av Inger Johanne Rasmussens tepper. Kunstnerens motiver berører våre sanser og vi kan kjenne oss hjemme i det vakre og sårbare.

I tømmerlåven ved Blaafarveværkets gamle direktørbolig Nyfossum viser Rasmussen nye og tidligere arbeider. I siloene er motivene livets tre og hvilke utfordringer som ligger skjult i mønsteret. Opp låvebroen og i det første rommet finner vi ”Inn etter det blåeste blå” inspirert av Blaafarveværkets koboltgruver. Til det andre rommet har Rasmussen gått i dialog med en av Englands mest framgangsrike silkedesignere på 1700-tallet, Anna Maria Garthwaite. Dette med ønske om å lære, og å videreføre hennes mønster gjennom dramatisering. Utstillingen kan også tolkes som en hyllest til, og en oppfordring til å respektere, blomster og insekter, den sterkeste blåfargen vi bare kan finne i vår fantasi, folkekunsten, og ikke minst til syeskene og alle andre som har forsøkt å skape verden vår ennå litt vakrere.

Rasmussen er utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole 1978–82 og 1992–94, og Konstfackskolan i Stockholm 1982–83. Hun har hatt en rekke større separatutstillinger i inn- og utland, blant annet ved Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm (2015), Telemarksgalleriet (2015), Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal (2013), Spiral Garden Gallery i Tokyo (2012), Drammens Museum (2008) og Sørlandets Kunstmuseum (2006). I tillegg har hun utgitt flere fagbøker om vev. Hennes arbeider er innkjøpt av de fleste store museer i Norge som Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Sørlandets kunstmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE – Kunstmuseene i Bergen, Norsk Kulturråd og Oslo Kommune, samt en rekke private samlere og ambassader i utlandet. En film av kunstneren i arbeid vises i underetasjen.

Andre ting du kan se og oppleve på Blaafarveværket