Barnas gruvetur

Barnas Gruvetur er en lærerik tur for hele familien og en fin introduksjon til Koboltgruvene.

Turen er spesielt tilpasset barn fra 4-10 år og starter på Gruvetråkka der guiden tar deg med inn i den spesielle glassinngangen til Forhåpningsstollen. Her får alle utdelt hjelm. En åtte kilometers kjøretur på den gamle Malmveien fra Blaafarveværket er starten på dette eventyret oppe på åsen. Malmveien ble bygget i 1836 for å frakte malm fra Koboltgruvene ned til Blaafarveværket og var i begynnelsen en av landets mest trafikkerte veier. Veien går i dag i nøyaktig samme trasé som da den ble bygget og underveis kan du se «trollet» i Overnskreia og vakkert kulturlandskap.

Allikevel er det en spennende og lærerik tur for alle generasjoner og er en fin introduksjon til Koboltgruvene. En av våre mest spennende aktiviteter for barn.

Når hjelmen er på følger dere de enorme felshaugene langs dagbruddet utendørs før det er på tide å gå inn i fjellet. Her går du gjennom et særpreget landskap, inn i spennende gruveganger, ser ned i dype sjakter og går over en gangbro mellom åpen himmel og dype kløfter mellom dagbruddene.

Her lærer du om fjellets skatter; som koboltblomst og andre vakre mineraler. Finner vi den blå farge i fjellet?

Theodor Kittelsens troll og nisser dukker også opp i fjellveggene. De fleste av oss kjenner til en eller flere av Kittelsens figurer.

Etter gruveturen kan barna prøve seg på gruvequiz med premie til alle barn som deltar eller de kan ta en tur i Barnas Verksted utenfor Gruvekroa.

Turen går daglig kl. 12.30 og 14.30.

Reservasjon:

Vi anbefaler å reservere plass på forhånd. Send en e-post til gruvetur@blaa.no eller ring tlf: 90795122 i tidsrommet kl. 10-17 hver dag med antall og ønsket tidspunkt. SMS kan også sendes. Reservasjonen er i orden når du har mottatt svar.

Smittevernhensyn

Grunnet covid-19 vil det i 2021 være maks 20 personer på hver guidede tur. Det vil heller ikke være utlån av fleecekapper som tidligere så vi oppfordrer til å ha med varme klær selv da temperaturen inne i gruvene er ca. 6 grader. Hjelmene vil kun benyttes av én person per dag og vaskes/desinfiseres før bruk.

Sulten?

Hvorfor ikke spise en god lunsj eller middag i Gruvekroa før eller etter turen? Der serverer vi både varme og kalde retter og ikke minst våre berømte vafler.

Andre ting du kan se og oppleve på Koboltgruvene